Patrick Beukema
                  Docent en Pionier in plaagdierbeheersing
 

Van de levenscyclus van de bedwants wordt niemand blij

 

De Bedwants wordt ook wel bedrug of wandluis genoemd. Die laatste benaming is onjuist; het is geen luis. Dit hinderlijke ongedierte wordt niet groot, zo'n 4 tot 8 millimeter. Ze zijn bruinrood van kleur.

De levenscyclus begint bij een eitje. Per keer worden er 5 tot 10 gelegd en ze zijn maar 1 millimeter groot. Na 10 dagen komen de kleine bedwants in de vorm van een larve uit het eitje. Bij een bedwants heet dit een nimf. In de volgende 6 weken maken ze de volgende stadia door, waarmee de ellende begint. Om te groeien hebben ze namelijk bloed nodig en vooral de mens is de prooi.

 

Nu worden het echte bloedzuigers

Een nimf zoekt naar een eerste slachtoffer. Al is hij maar 1,5 mm. hij voedt zich met mensenbloed om enkele dagen daarna voor de eerste keer te vervellen. Dit gaat nog zo'n 4 keer verder en dan is het een volwassen bedwants geworden. Deze cyclus gaat in groepjes van 5 tot 10 tegelijk, want dat is het aantal eitjes dat in één keer wordt gelegd. Stel er zijn in een ruimte maar 5 volwassen bedwants en die leggen gemiddeld 8 eitjes, dan zijn er na tien dagen ineens 40 bedwants bijgekomen, die ook gelijk beginnen met bloed te zuigen. Het zal duidelijk zijn dat snel ingrijpen een must is om te voorkomen dat ze een heel leger opbouwen. Gelukkig is Beukema ongediertebestrijding niet alleen in Amsterdam maar bijvoorbeeld ook in Haarlem en Zaanstad actief.

 

Er zijn nog meer soorten bedwants

Met een mooi Latijns woord heten de bedwants die we in Nederland aantreffen Cimex lectularius. Zo'n fraaie naam klinkt gelijk minder bedreigend, maar dat is maar schijn. In meer tropische streken is er de Cimex hemipterus en die heeft het meer gemunt op vleermuizen en vogels. Tot slot is er nog de Leptocimex boueti in westelijk Afrika en Zuid-Amerika. Ook deze soort smult het liefste van mensen- en vleermuizenbloed.

Gelukkig blijft de opmars van bedwantsen in Nederland beperkt tot de Cimex lectularius, wat niet wegneemt dat het zelf bestrijden van dit soort ongedierte eigenlijk onmogelijk is. Alleen een echt professionele ongediertebestrijder kan de klus volledig klaren. Mocht het telefoonnummer nog niet genoteerd zijn, hier is het nog een keer :085-3035290