Patrick Beukema
                  Docent en Pionier in plaagdierbeheersing
 

Mondialisering geldt ook voor de bedwants

 

Tot voor kort kwamen bedwantsen niet voor in geïndustrialiseerde gebieden. Bovendien werden ze in streken waar ze wel voorkwamen met behulp van DDT uitgeroeid. Dat middel is inmiddels verboden maar intussen nam de resistentie van dit ongedierte toe. Zo was er een toename in Canada rond de stad Toronto en dat gold ook voor de Amerikaanse staten Kentucky en Ohio. Maar daar blijft het niet bij, in Azië, Australië en nu ook in Europa komen ze voor van incidenteel tot soms als  plaag. De resistentie van de bedwants kan per gebied verschillend zijn. Dat betekent tevens dat ongediertebestrijding alleen nog maar professioneel kan plaatsvinden.

 

Bedwantsen slaan Nederland niet over

Dit ongedierte kan een enorme hinder betekenen voor huishoudens maar ook voor hotels, appartementen en pensions. Bij de laatste drie zijn het vooral de toeristen met wie de bedwants meereizen. Juist deze accommodaties vrezen de aanwezigheid van bedwants het meest. Op de eerste plaats is ongediertebestrijding in een pand met meerdere slaapplaatsen een veel grotere ingreep en ook een aantasting van de goede naam is een groot punt van zorg.

Bij al dat mondiale verkeer is het belangrijk dat reizigers hun koffers bij thuiskomst goed controleren. Wasgoed bij 60 graden wassen is het beste. Let echter vooral op meegebrachte kleding, tassen en cadeaus.

 

Bed, beddengoed en meubels

Dit zijn de plekken waar bedwantsen het meest worden aangetroffen:

·         beddengoed zoals kussens, dekens, dekbedden en lakens

·         frames van bedden en hoofdeinden

·         naden van matrassen

·         linnenkasten en nachtkastjes

·         onder of achter plinten

·         tapijt maar ook ondertapijt

·         in kieren of tussen vloerdelen

·         barsten in pleisterwerk

·         achter losgelaten behang

·         apparaten als laptops en babyfoons

·         verlichtingselementen

·         zelfs in stopcontacten

Moeilijk te waar te nemen plekken en warmte zijn dus favoriet bij bedwantsen. Ze hebben echter ook een grote vijand: Beukema ongediertebestrijding, operationeel in het gebied van Hoorn tot en met Hilversum.

 

 Wat kunnen bedwantsen niet en wat wel?

Bedwantsen kunnen niet vliegen, simpelweg omdat ze geen vleugels hebben. Als er dus vliegend ongedierte ontdekt wordt, dan zijn het zeker geen bedwantsen. Springen is er ook niet bij, daar zijn hun poten niet op gebouwd. Ze zijn wel kruiperig. Hun verplaatsing van mens naar mensen of van bagage naar bagage gaat allemaal kruipend.

Een tweede eigenschap is dat ze zich heel goed kunnen verstoppen, mede door hun platte vorm kunnen ze overal tussenkomen. Gelukkig weet ongediertebestrijder Beukema ze wel te traceren.