Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

Boktor, de grote houtvreter

Dit is geen overdreven stelling, want als de boktor in een huis of gebouw toeslaat dan is het werk van de houtwormkever daarbij vergeleken maar kinderwerk. Hoewel er duizenden soorten boktorren zijn is er maar één echt een gevaar in huis. Hij heet dan ook simpelweg "huisboktor" maar van gastvrijheid vanuit de mens kan geen sprake zijn. Hoewel de levenscyclus van de huisboktor behoorlijk overeenkomt met die van de houtwormkever, zijn er toch verschillen. Die vallen wel allemaal negatief uit voor de boktor. Nu zijn er nathoutboorders en drooghoutboorders en de huisboktor hoort als enige tot de laatstgenoemde groep.

 

Waarom is de huisboktor nog gevaarlijker dan de houtwormkever?

·         Zijn grootste interesse is relatief nieuw hout. In veel ouder hout van meer dan 50 jaar oud, wordt hij zelden aangetroffen.

·         Zij, het vrouwtje dus, is niet zuinig bij het leggen van eitjes. Tot zo'n 200 is geen uitzondering en dat worden allemaal larven. Naden en spleten in hout zijn erg gewild en ook in oude gangen bij de uitvliegopeningen.

·         De larven kunnen wel tot 12 jaar in het hout leven en al die tijd hun verwoestende werk doen. Al in een jaar tijd kan een dakconstructie zover weggevreten zijn dat er niet meer voldoende stabiliteit is.

 

Is de huisboktor te herkennen?

Omdat de huisboktor tot de drooghoutboorders behoort is de kans groot dat hij binnenshuis toeslaat. De huisboktor kan in lengte verschillen tussen 8 tot 25 mm. Het mannetje is kleiner dan het vrouwtje en ze zijn grijs tot zwart van kleur en soms ook donkerbruin met twee wat lichtere stippen. Opvallend zijn de lange voelsprieten. In mei komen de ze als boktor uit de pop en zijn dan actief tot augustus. Actief wil zeggen dat ze het druk hebben met paren en dat de vrouwtjes daarna hun talloze eieren gaan leggen. Is in die tijd een huisboktor in de woning of het gebouw niet herkend dan is het kwaad al geschied. De eitjes zijn al verstopt. Bij enige twijfel of het nu wel een huisboktor betreft of niet, is er maar één advies. Direct een ongediertebestrijder bellen, Beukema dus. De beste in Noord-Holland en 't Gooi en omstreken. Dus ook de beste ongediertebestrijder in Naarden en Bussum.

 

De larven van de huisboktor kun je horen

Ook al zijn ze niet gauw te zien, toch maar even een beschrijving van het uiterlijk van de larve. Niet omdat ze nu zo mooi zijn, maar toch. Ze zijn ongeveer 30 mm. groot, zijn crèmekleurig en hebben drie pootjes. En dan is het lijf ook nog gekruld zo ongeveer als een garnaal. Hun knagen aan het hout maakt geluid. Zij die een heel goed gehoor hebben kunnen het geluid waarnemen. Meestal leidt dat in zo'n geval tot grote woede: je hoort ze wel maar staat gelijktijdig machteloos. Als er wat jaren verstreken zijn gaat de larve zich wat dichter bij de oppervlakte van het hout verpoppen om in mei als kever naar buiten te komen. De ovale uitvliegopening is zo'n centimeter breed. Als de huisboktor bij binnenkomst niet waargenomen is maar de uitvliegopening wordt na een aantal jaren wel ontdekt, dan moet geconstateerd worden dat het sloopwerk er al opzit. Dat is

geen reden om dat maar te accepteren zoals

het is. Wie weet hoeveel eitjes en larven er nog in het hout zitten. Alleen een ervaren en vakkundige ongediertebestrijder kan verdere schade voorkomen. Hij kan meestal wel horen of er door larven nog geknaagd wordt.

Bovendien moeten eventuele eitjes onschadelijk worden gemaakt.

Beukema Ongediertebestrijding komt ook in Weesp, Loosdrecht, Uithoorn, Bloemendaal en Zandvoort.