Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

De cyclus van de houtwormkever

 

Om met de volwassen kever te beginnen, zij voeden zich niet. Ze zijn kennelijk al volgegeten toen ze nog larven waren. Het enige waar ze zich mee bezig houden is de voortplanting en daarvoor lijkt voldoende voedselreserve een voorwaarde te zijn. De vrouwtjes gaan op zoek naar spleten in het hout en naar gaatjes die de vorige generatie al gemaakt had.

Voor ze met bovengenoemde activiteiten beginnen zijn ze in de periode van mei tot augustus uitgevlogen. Ze houden van traditie want ze leggen hun eitjes in dezelfde houtsoort als waar ze in geboren zijn. Het zijn royale types en zadelen ons op met tientallen eitjes.

 

Drie weken later

Meer tijd hebben de eitjes niet nodig om de larven op de wereld te zetten. Elke larve heeft maar één doel en dat is hout eten. Meer variatie zit er niet in. In hun eetgangen door het hout zit geen structuur maar toch hebben ze de vaardigheid om wel het zachte deel van het hout op te zoeken. Dat kunnen bijvoorbeeld de zomerjaarringen zijn. Hout blijkt voedzaam te zijn want net uit het eitje gekomen zijn de larven slechts 1 mm. lang. Als ze uitgegroeid zijn, na zo'n 3 soms 4 jaar, zijn ze 7 mm. lang. Ze zijn dan klaar voor het popstadium. Tot dit moment zijn ze in de ogen van de mens driftig aan het vernielen geweest. Als Beukema ongediertebestrijding er nu pas bijgehaald wordt kunnen alleen wat achterblijvers vernietigd worden. Daarna is het van het grootste belang om te voorkomen dat de volgende generatie weer overgaat tot het kraken van de leegstaande gangen.

 

Het popstadium van een larve en daarna veel nieuwe kevers

Alles gaat geruisloos maar wel effectief aan ons voorbij. Volgevreten kruipt een houtwormlarve langzaam naar het houtoppervlak. Er wordt net onder het oppervlak gestopt waar wat extra ruimte wordt gevreten. Kan er kennelijk nog wel bij. Dan wordt er aan het popstadium begonnen. Acht weken, dat is de tijd voor de metamorfose tot een volwassen houtwormkever. De houtwormkever weet aan het hout te ontkomen en laat een gaatje van 1 mm. achter. Het mooie woord daarvoor is "uitvliegopening".  Sta erbij en kijk ernaar en weet gelijk dat het betreffende hout, meubel, balk of kunststuk, jaren door de larven is bewerkt. En als de schrik er nog niet goed inzit, uit bijvoorbeeld één meubelstuk kunnen wel zo'n paar honderd volwassen exemplaren tevoorschijn komen. Hoogtijd voor de ongediertebestrijder.