Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

Wespencyclus

 

Een wesp heeft een kort maar druk leven

Laten we eens een kijkje nemen in de levenscyclus van papierwespen zoals de Duitse wesp en de Gewone wesp. Alleen de koningin overleeft de winter. De rest van het wespenvolk heeft in loop van de herfst de laatste adem uitgeblazen. De jonge en bevruchte koninginnen verschuilen zich goed en komen in het voorjaar uit hun winterslaap. Dan is er gelijk werk aan de winkel want zij moet een nest gaan bouwen. Ga daar maar aanstaan als je net uit je slaap komt. Een koningin neemt genoegen met een klein flatje ter grootte van een walnoot. Daarin worden 10 tot 20 cellen gebouwd en op de bodem van elke cel wordt een eitje geplakt. Het is nu wachten tot de eitjes uitkomen.

 

Dan begint het echte werk

Als de larven na een maand uit hun eitje gekomen zijn gaat de koningin echt aan de slag. Zij moet voedsel gaan verzamelen voor de larven die moeten uitgroeien tot volwassen werksters. Het blijft dus voorlopig een vrouwenaangelegenheid. De werksters nemen het werk nu over en met een bouwvergunning op zak gaan ze het flatje uitbouwen tot een volwaardig nest. En de koningin.....die gaat zich helemaal concentreren op het leggen van eitjes. De werksters zijn dan tevens vroedvrouw. Uiteindelijk wordt er een wespenvolk van wel 5000 op de wereld gezet. En voor u zich afvraagt of er ook nog mannetjes aan te pas komen is het antwoord: ja. Ook deze worden geboren, dat wil zeggen van eitje tot larve tot wesp en we noemen hem dar. Dat gebeurt vooral in het tweede deel van de zomer en het begin van de herfst.

 

Het zware werk blijft aan de werksters

De werksters blijven onderhoudswerk doen aan het nest en voedsel verzamelen voor de jonge larven. Dat bestaat vooral uit vlees. Zo staan vliegen en vlinders met regelmaat op het menu. Met hun krachtige kaken worden de poten en vleugels verwijderd. Daarna wordt de maaltijd voorgekauwd tot ronde bolletjes die daarna geserveerd worden. De dankbare larven doen er ook nog iets voor terug. De larven braken een suikerhoudende vloeistof uit en dat likken de werksters met genoegen op. Op deze wijze wordt de onderlinge band van het volk versterkt.

De darren hebben maar een beperkt perspectief. Ze mogen dan wel een stel koninginnen bevruchten maar als stank voor dank sterven ze na hun daad snel af. Emancipatie is hier wel erg ver doorgeschoten.

 

De mens komt in beeld

Zeker tot halverwege de zomer en afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er door de wespen alleen maar gewerkt en gevoed. Daarna wordt er overgeschakeld naar een wat luier leventje. Ze zijn als het ware verslaafd aan zoetigheden en nu ze deze niet meer van de larven krijgen gaan ze op zoektocht. De mens is daarbij vaak ongemerkt een goede hulp. Er wordt met mooi weer buiten gegeten en gedronken. IJsjes en ranja zijn populair bij kinderen en rijp fruit ligt ook vaak op tafel. Diezelfde mens is echter ook een bedreiging al voelt de mens dat juist andersom. Kranten, vliegenmeppers, en zwaaiende armen hinderen de wespen op hun speurtocht naar zoetigheid. En een wesp komt zelden alleen.

 

Oorlog tussen wesp en mens

Minder bekend is dat wespen en gif in zich hebben dat feromoon bevat. Deze stof maakt andere wespen extra agressief. Dus ook hier geldt de uitspraak "als je de slag wint heb je nog niet de oorlog gewonnen". Stel u heeft uw gram gehaald en met een of ander voorwerp een wesp op een tafel platgeslagen. Een zucht van verlichting maar wel van korte duur. Het feromoon van de dode wesp rekruteert gelijk andere wespen die in de buurt zwerven. De strijd die dan ontstaat eindigt voor de mens meestal in een vlucht naar binnen om achter de ramen te kijken wanneer de kust weer veilig is. Nou ruimt u dan eerst maar die dode wesp op.

 

Het einde nadert

De zoektocht naar voedsel wordt moeilijker en de temperatuur daalt elke dag verder. De mannetjes hebben hun beperkte werkzaamheden erop zitten en met een verder uitzichtloos bestaan komen ze al snel tot hun levenseinde. Datzelfde geldt voor de werksters, maar die kunnen we niet betichten van luiheid. Ook bij hen doen vermoeidheid en kou hun werk. De oude koningin is helemaal bekaf en legt het loodje. De jonge en bevruchte koninginnen zullen de winter overleven. Daarna begint de cyclus weer opnieuw.