Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

Welke houtsoort is favoriet bij houtwormen?

 

Houtwormen kunnen een grote plaag zijn, gelijktijdig zijn ze nog kritisch ook. Ze hebben voorkeur voor bepaalde houtsoorten, de conditie daarvan, het vochtgehalte en de temperatuur. Noem dat nu maar niet veeleisend. Om de attentiewaarde tijdens de zoektocht naar houtworm te verhogen volgen hieronder de selectievoorwaarden van de houtworm of beter gezegd de houtwormkever, want die bepaalt waar de eitjes gelegd worden.

·         Hoewel houtwormen in principe in elke houtsoort kunnen voorkomen hebben ze toch een voorkeur voor hout dat voor bepaalde constructies is gebruikt. Denk daarbij aan hout dat toegepast is bij de bouw van een huis maar ook bij meubels en piano's.

·         Hout dat kunstmatig wordt gedroogd geeft nog geen garantie dat er geen houtworm meer in zit. Eitjes en poppen willen deze behandeling nog wel eens overleven.

·         Nog levend en net gekapt hout wordt door de houtworm totaal gemeden.

·         Datzelfde geldt voor hout wat minder dan tien procent vocht bevat.

·         Aan hardhout hebben ze een grote hekel, dat vergt teveel inspanning.

·         Onbehandeld hout heeft van het houtwormgilde maar liefst drie sterren gekregen. Bij onbehandeld constructiehout is het dus oppassen geblazen.

·         Een sterk verwarmde woning maakt het hout te droog en past dus niet in de voorkeur van de houtworm. Oude gebouwen met weinig of geen verwarming, zoals kerken, boerderijen en landelijke opstallen kunnen rekenen op grote interesse van de houtworm.

 

Het grootste probleem is nog niet genoemd

Als een houtworminfectie aan het licht komt is het totaal onbekend wanneer de huisvesting van dit ongedierte begonnen is. Over een periode van drie tot wel tien jaar kan de houtworm in het betreffende hout vertoefd hebben. Dat maakt het moeilijk om de juiste bestrijding te kiezen. Keukenmiddeltjes helpen in ieder geval niet en om verdere schade te voorkomen is het beter om Beukema ongediertebestrijding te bellen, ook in Volendam of Bilthoven. Beukema opereert namelijk in Noord-Holland en in 't Gooi en omstreken. Gedegen advies en snelle hulp is verzekerd.