Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

Lesje kakkerlakken

 

Om zeker te zijn dat het om kakkerlakken gaat, eerst maar even een korte beschrijving. Ze zijn vrij plat, meestal bruin tot zwart en hebben lange voelsprieten. Ze vallen onder de categorie insecten en hebben ook wel wat weg van kevers. Maar omdat kakkerlakken niet een volledige gedaantewisseling ondergaan vallen ze hier  niet onder. Ze zijn meer verwant aan de bidsprinkhanen en termieten. Samen met de kakkerlakken horen deze tot de superorde Dictyoptera. In de wereld zijn wel 4690 soorten kakkerlakken beschreven. Het goede nieuws is dat daarvan maar twintig soorten een plaag kunnen veroorzaken.

 

Nederlandse  huiskakkerlakken bestaan niet, wel Duitse en Amerikaanse

Het gaat hierbij om soorten die in huizen komen. In de bossen zijn andere soorten te vinden en daarvan zijn er vier wel inheems. Daar hebben we dus geen last van. De Duitse kakkerlak heeft Nederland al 150 jaar geleden ontdekt en men zegt dat deze nu geheel ingeburgerd is. Hij kan niet vliegen maar zoals reeds vermeld, donders snel lopen. Alleen bij droge en warme weersomstandigheden wil de Duitse kakkerlak wel eens in de natuur vertoeven. Het zijn ook nog eens een keer alleseters. Met hun buik vol kunnen ze wel tien tot veertig dagen zonder eten. Vanuit de mens beschouwd is dat een heel vervelende eigenschap. Net als men denkt dat de kakkerlakken vertrokken of vernietigd zijn, komen er weer een paar tevoorschijn.

 

Kakkerlakken met een andere voorkeur

De bruinband kakkerlak heeft andere voorkeuren. Deze is een maatje kleiner, tussen de 1 en 2,5 cm groot en heeft twee zwarte strepen over zijn borstschild en wat langere voelsprieten. De bruinband kan wel binnenshuis gevonden worden maar dan achter het behang en boeken. Een meer literair type dus. Hoewel, hun smaak is meer bepalend; ze houden van stijfsel en lijm op het menu. Niet dat het de bedoeling is dat ze daar moeten blijven zitten omdat ze niet direct waargenomen worden. Het behang gaat er op den duur wel aan en aangevreten boeken zijn ook geen sierraad in de boekenkast.