Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

Ken uw (wespen) vijand

Sommige mensen krijgen het al benauwd als ze het woord wesp horen uitspreken. Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor een wespensteek is daar best iets bij voor te stellen. Aan de andere kant is het goed om wat meer van deze onpopulaire beestjes  te weten.

 

Een wesp is een wesp

Die stelling geeft een angstgevoel aan. Het zegt net zoveel als "ik wil niets over die rotbeestjes weten".  Zeker voor deze mensen geldt dat ze nooit eens met een vergrootglas gaan bekijken wat voor soort wesp er op het kozijn zit. Anderen zijn moediger, soms zelfs overmoedig en willen toch wel wat meer van de uiterlijke kenmerken waarnemen. Om de uitspraak "een wesp is een wesp" te ontzenuwen kiezen we voor een beetje uiterlijk en een beetje innerlijk van de diverse wespen weer te geven.

 

De Gewone wesp

Laten we hiermee eens beginnen. De "Gewone wesp" is geen algemene benaming maar de naam van een soort. Hij wordt zo'n 17 tot 20 mm. lang en heeft een zwart en witte tuniek. Lijkt ook wel op de Duitse wesp, die later aan bod komt. Dit soort bouwt een papieren nest, gemaakt van gekauwde houtvezels. De gewone wesp bouwt zijn nest bij voorkeur in de grond. Een verlaten hol vindt ie een prima uitnodiging. Vertoont hij deze activiteit in uw tuin, dan helpt hij wel rupsen en schadelijke insecten uit te schakelen maar hij zal ook regelmatig in uw tuin aanwezig zijn. Het goede nieuws is dat Beukema wespenbestrijders altijd klaar staan om u van de overlast af te helpen. Wespennesten verwijderen kan daar een onderdeel van zijn.

 

De Duitse wesp

Deze wesp beperkt zich niet alleen tot het Duitstalige gebied en maakt gebruik van de Schengen regeling en steekt met gemak de grens over naar België en Nederland. Het is een zogenaamd "vliesvleugelig insect". Ook het jasje van de Duitse wesp is geel- zwart en hij hoort tot de papierwespen. Evenals de gewone wesp maakt hij z'n nest van gekauwde houtvezels en dat geeft het een papierachtige structuur. Hij leeft in kolonies. Papierwespen kunnen pijnlijke steken veroorzaken. De vrouwtjes zijn het talrijkst en bezitten een angel die de fraaie wespentaille volledig naar de achtergrond dringt. Samen met de gewone wesp hoort de Duitse wesp tot de zoetekauwen en vanaf eind augustus komen ze alles wat zoet is in uw tuin graag even proeven. Komt u in de buurt van zijn nest, dan zult u op een (soms pijnlijke) verdediging stuiten.

 

De Franse veldwesp

Sinds de negentiger jaren is de Franse veldwesp ook naar Nederland komen overvliegen. Het beestje heeft een wat afgeplat lijf, oranje voelsprieten en is verder zwart van kleur met gele strepen. De lengte van deze wesp varieert van 12 tot 18 mm. Ze bouwen open nesten en zijn dus eenvoudiger te vinden. De nesten zijn niet groot maar ze bouwen er zo'n 3 tot 5 bij elkaar. Onze Franse vrienden, ze zijn niet agressief, bezorgen niet echt overlast. Dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen steken, maar om zover te komen moeten ze we behoorlijk uitgedaagd worden. Ze hebben een angel en voor mensen met allergie kan een steek toch nare gevolgen hebben. Daarom kan bestrijding toch noodzakelijk zijn en dat is een klus voor de vakman. Er moeten namelijk een aantal open nesten bij elkaar uitgeschakeld worden. De nesten zijn meestal te vinden in vogelkastjes, onder dakpannen, in kleine schuurtjes, in bomen en zelfs in zandbakken.

De Middelste wesp

Het belangrijkste leefgebied is midden Europa maar soms belandt deze soort ook in Nederland. Het is een veldwesp en wordt 15 tot 19 mm. lang. De koningin wordt langer. De kleuren zijn variabel van deze wesp van roodgeel tot bijna zwart. De Middelste wesp wordt alleen maar agressief in de buurt van zijn nest. De nesten zijn lichtgrijs en wat gemarmerd. De Middelste wesp heeft specifieke eisen ten aanzien van zijn nest. Alleen populierenhout is goed genoeg. De bouw vindt plaats in een boom, een struik of onder een dakrand. In de loop van augustus is het met dit wespenvolkje gedaan en sterft het uit. Alleen de koningin overwintert.

 

De Saksische wesp

De nesten van deze wespensoort zijn meestal goed zichtbaar  bijvoorbeeld onder dakpannen, aan de buitenzijde van een gebouw of in een schuur. Het zijn zogenaamde "langkoppen" en komen voor in landelijke en stedelijke gebieden. Ze komen niet af op zoetigheid en zijn nauwelijks hinderlijk voor de mens. Omdat de nesten goed zichtbaar zijn wordt al snel een wespenbestrijder in de arm genomen. En bij deze soort is dat nu juist niet altijd nodig. Beukema wespenbestrijding zal u over nut en noodzaak altijd eerst informeren.

 

Superwespen, Hoornaars of Paardenwespen

Het gaat hier echter om één wespensoort, die wel zo'n 3,5 cm. lang kan worden. Kenmerkend is de roodbruine kop en borststuk. Hun luide gezoem is duidelijk hoorbaar en ondanks hun formaat zijn ze minder agressief dan andere wespen. Raakt hij echter in het nauw dan komt er wel een kanjer op u af. En de steek is echt pijnlijk. De Hoornaars gebruiken het gif ook om insecten te doden om die na vermaling aan de larven te voeren. U kunt beter niet in de buurt van hun nest komen want dat kan wel eens uitmonden in een slagveld. Bossen en zandgronden zijn het leefgebied van de Hoornaars. Ook zij maken papieren nesten met behulp van cellulosevezels van bomen.

 

Met de Wespenweetjes  hebben we wat kennis met u gedeeld. Vergeet u daarbij niet dat Beukema wespenbestrijding  altijd bereid is uw vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe te handelen als u in de (wespen) nesten zit.

Bel voor gratis advies 085-3035290