Patrick Beukema
                  Docent en Pionier in plaagdierbeheersing
 

Kan een leek zelf bedwantsen vinden?

 

Het klinkt waarschijnlijk wat luguber maar in veel gevallen wordt de aanwezigheid van bedwantsen pas ontdekt als hun beten zichtbaar worden. Zelfs één beet hoeft nog geen alarm te veroorzaken. Men verwacht al snel dat zo'n enkel bultje door een ander insect is veroorzaakt. Bij wat meer beten gaan de alarmbellen rinkelen. Men vermoedt dan dat er bedwantsen aanwezig zijn maar daarover is niet gelijk zekerheid. Deze akelige bloedzuigers verstoppen zich overdag en komen alleen tevoorschijn als het donker wordt. Hun schuilplaatsen zijn al beschreven in "Mondialisering geldt ook voor bedwants". Daaruit blijkt dat het zoeken naar en het vinden van bedwants geen eenvoudige opgave is.

 

Eén bedwants is voldoende om alarm te slaan

De gedachte dat een bedwants solitair in een ruimte aanwezig is kan direct naar het naar het land der fabelen worden verwezen. Daarvoor vermenigvuldigen zij zich te snel en bovendien is onbekend hoe lang dat ene gevonden exemplaar al in de ruimte aanwezig is. Natuurlijk is het goed om nauwkeurig naar mogelijke verstopplaatsen te zoeken, maar dat ze allemaal gevonden worden ligt niet voor de hand. De beste actie, die iemand in zo'n situatie kan ondernemen, is contact opnemen met een ongediertebestrijder. En als dat toch moet gebeuren dan gelijk maar de beste in dit vakgebied bellen. Beukema ongediertebestrijding staat met de meest mogelijke spoed klaar om verder onderzoek te doen en in overleg met het slachtoffer een plan van aanpak te bespreken.

 

Zelf bedwants opsporen kan, maar nooit voor honderd procent

Desondanks is het heel goed denkbaar dat een getroffen eigenaar van een woning, hotel, pension of zalencentrum ook zelf naar de boosdoeners op zoek gaat. Dan is het wel te hopen dat de eerste actie bestond uit het bellen van een

ongediertebestrijder. Er mag eigenlijk geen uur verloren gaan.

Er zijn overigens wel enkele signalen die aangeven dat er bedwantsen aanwezig zijn:

·         Vooral volwassen bedwantsen, die ook nog eens goed hebben gegeten (of moeten we gedronken zeggen?) zijn wat gemakkelijker terug te vinden. Ze zijn dan zo'n 5 mm. lang. Na een goede maaltijd worden ze ronder en donkerder. Een enkele keer is een lopend exemplaar te zien.

·         Bedwantsen moeten natuurlijk ook hun uitwerpselen kwijt en die lijken op kleine bloedvlekjes, niet groter dan een halve tot een millimeter. Die zijn het beste te zien op beddengoed en lakens.

·         Om van nimf tot volwassen bedwants te groeien wordt er 5 keer verveld. Die vervellingshuidjes zijn soms te vinden in de buurt waar zij hun hebben. Gemakkelijk zijn de huidjes niet te traceren; ze zijn heel licht en doorzichtig.

·         De kans dat de kleine witte eitjes gevonden worden is  nog kleiner. Meestal liggen ze in naden en kieren.

·         Bij een grote besmetting komt er van de bedwantsen een zoete geur vrij. Sommigen mensen worden er zelfs misselijk van. Als Beukema ongediertebestrijding dan pas gebeld wordt zal dat behandeld worden als groot alarm.

Uit het voorafgaande blijkt dat professionele hulp inschakelen de enige optie is. Ook al zou een particulier alle bedwantsen vinden dan nog blijven de nimfen en de eitjes onopgemerkt en gaat het proces gewoon verder.