Ongediertebestrijding in Noord Holland
                   Ook gespecialiseerd in gifvrije oplossingen

Zwammen moet je serieus nemen

 

Als men buiten in de natuur loopt en zeker in de bossen, dan zijn er periodes dat de mooiste zwammen zich presenteren als ware het een schoonheidswedstrijd. Kinderen worden helemaal enthousiast en de groten maken prachtige digitale plaatjes. In de vrije natuur heeft elk organisme zijn eigen rol en dat geldt ook voor zwammen.

Zwammen binnenshuis is echter heel andere koek. Houtaantasting door de zwam in gebouwen en woningen is in Nederland  veel groter dan de inwoners van dit grotendeels vlakke land zich kunnen voorstellen. Daardoor is er ook weinig kennis over de mogelijkheid van bestrijden en soms nog minder van de risico's die dit organisme met zich meebrengt.

 

Er zijn drie zwammen die we binnenshuis liever niet zien

Op de eerste plaats is er de Huiszwam en dat is gelijk de gevaarlijkste en meest gevreesde. Nummer twee is de Kelderzwam en die wil nog wel eens de gewoonte hebben om met de Huiszwam samen te werken. Nu is het wel zo dat de Kelderzwam een nog vochtiger omgeving eist en vatbaar is voor droogte. Tot slot is er de Poriënzwam die meer geïnteresseerd is in ruimtes waar niet of nauwelijks wordt geventileerd. Een voorbeeld is de ruimte onder de vloer waar om de een of andere reden de luchtgaten zijn afgedicht. Ze hebben met z'n drieën echter één eigenschap gemeen; ze zijn in staat om hout te vernietigen.

 

Zwammen in de natuur zijn veel mooier

Zwammen in huis zijn daarentegen veel gevaarlijker. Ze hebben allerlei vormen en maten en de schimmels worden zwamvlokken genoemd. In vakkringen heet dat mycelium. In feite zijn dat ontelbare kleine draden die samen het schimmelnetwerk vormen. De kleur daarvan kan variëren van licht- tot donkerbruin, later vaak overgaand in zwart. De groei gaat snel en de zwammen hebben geen enkele moeite om zich aan elke ondergrond te hechten. Hout, metselwerk of kunststof, het maakt ze niets uit. De snelste groeier is de Kelderzwam.

 

De gevaren van deze zwammen

Die moeten niet onderschat worden. Het lijkt soms wat simpel, hier en daar wat zwammengroei op zolder of in de kelder. Soms wordt er verondersteld dat ze met een plamuurmes weg te schrapen zijn. Dat idee moet maar direct de prullenbak in. De gevaren bestaan uit:

·         Zwammen vernietigen cellulose en hout bestaat voor een groot deel uit cellulose. Dus reken maar uit.

·         Het destructieve werk van de zwam wordt vaak te laat ontdekt en dan kan bijvoorbeeld een balk al deels verkruimeld zijn en dus vervangen moet worden.

·         Sommige mensen hebben een schimmelallergie, soms zonder het zelf te weten. In dat geval kunnen zwammen grote gezondheidklachten veroorzaken.

·         Zelf afdoende verwijderen of bestrijden is niet mogelijk. Daarvoor is een professionele ongediertebestrijder nodig, die ook kan aangeven of aangetast hout nog in staat is om z'n functie uit te oefenen.

Twijfel je of wil je een goed advies? bel dan ons landelijk servicenummer: 085-3035290